Almería: een onbekende parel in Zuid-Spanje

Wie Andalusië zegt, denkt meteen aan Granada, Cordoba, Sevilla en Malaga. Almería daarentegen wordt helaas vaak vergeten. Onterecht weliswaar!

Almería ligt op een 2 uur rijden van Granada en Malaga. Vanuit Brussel kan je een rechtstreekse vlucht boeken naar de luchthaven van Almería.

De stad ademt authenticiteit uit. Nog niet platgelopen door toeristen. Maar daarom niet minder mooi. Integendeel!

De troeven van Almería 

Almería is nog niet toeristisch en dus niet te vergelijken met een stad als Barcelona.  Het culturele aanbod in de stad is natuurlijk niet zo groot als de toeristische steden, maar Almería daarentegen heeft dan weer heel wat andere troeven!

In het centrum bezochten we alvast het Alcazaba, één van de belangrijkste Arabische monumenten van het land. Vanuit Alcazaba zie je eveneens het Kasteel van San Cristobal. De toegang tot het Alcazaba is gratis en we konden meteen binnen! Geen rijen wachtenden voor je, niet drummen om een foto te trekken. Wat een zaligheid! Leuk detail: Hier werden onder andere opnames gemaakt voor de serie “Game of Thrones” alsook de film “Mega Mindy en het zwarte kristal”.

alcazaba2

De Moorse invloeden trekken zich ook door wanneer we vlakbij het Alcazaba iets gingen drinken. Tetería Almedina, vlak tegenover de ingang van het Alcazaba, is een  ideale plek om even tot rust te komen. We namen plaats op het binnenplein en genoten van de Marrokaanse sfeer! Een aanrader: rghifa con chocolates (een mini-pannenkoek)!

Van het Alcazaba is het een 10-15 tal minuten wandelen tot het centrum van de stad. Onderweg kom je de kathedraal van Almería tegen. Het plein voor de kathedraal, met de prachtige palmbomen, is een parel op zich.

Natuur en stranden   

Uiteraard bleef ons bezoek niet bij het centrum van Almería. Wie van natuur houdt, dient zeker een bezoek te brengen aan het natuurgebied  Cabo de Gata – Nijar Natural Park.  Een ideale uitvalsbasis voor een wandeltocht! We verbleven in een appartement in het dorp Cabo de Gata op een half uurtje rijden van Almería centrum. Op geen 5 minuten rijden van ons appartement, kwamen we bij Salinas de Cabo de Gata, een plek waar, jawel, flamingo’s zaten! Helaas zaten ze wat ver om er een duidelijke foto van te nemen.

Antonio, een lokale barman, raadde ons aan om Playa de Mónsul te bezoeken. Eens aangekomen, begreep ik waarom… Het is één van de mooiste stranden die ik reeds zag in Spanje! Zoals je kan zien, kan je er heerlijk (en vooral rustig) genieten van een geweldig uitzicht.

playa de monsul

Op een half uurtje rijden vanuit Almería vind je het dorp Tabernas terug. In dit prachtige landschap werden enkele westernfilms opgenomen. Tijdens onze rit, kregen we meteen het gevoel dat we dit uitzicht ooit nog eens zagen… We zaten precies in Death Valley (West-USA)! Ben je hier nog nooit geweest? Dan is dit zeker een waardig alternatief! Wat een uitzicht!

Vanuit Tabernas gingen we te voet (korte, maar stijle weg omhoog) naar el Castillo de Tabernas. Boven was het genieten van het panoramische uitzicht!  Het is aangeraden een flesje water mee te nemen bij warme temperaturen.

Tot slot bezochten we ook nog Granada. Op nog geen twee uur rijden van Almería sta je in de stad. Het Alhambra, een middeleeuws paleis en fort, is één van de mooiste bouwwerken die ik al ooit zag. We bezochten de stad al eens in 2013. We kozen er dan ook voor  om deze keer de andere kant van de stad te zien. We wandelden naar boven, op zoek naar een mooie plaats met uitzicht op het Alhambra.

Hieronder alvast enkele sfeerbeelden van Granada en het Alhambra:

Van hieruit wandelden terug naar beneden via de wijk Albaicín. Hier kan je opnieuw de Moorse invloeden terugvinden. Smalle straatjes, gezellige pleintjes en heel  winkeltjes. Een stad naar mijn hart!

Geef een reactie