Luxemburg: Over ‘country lanes’ en ‘castles on the hill’. 

Herfst… Mijn favoriete seizoen! Voor mij het seizoen van heerlijke boswandelingen, een warme chocomelk, opwarmen bij een open haard of samen genieten van een lekkere gourmet. En dan nog te zwijgen over de kleurenpracht van het najaar.

Bovendien verjaar ik in de herfst. En een cadeau in reisthema maakt me alleen maar gelukkiger. Voor mijn 30e verjaardag gingen Joris en ik dan ook even richting… Luxemburg!

De weergoden zijn ons gunstig. Heel de week zon en temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Nog nooit had ik zo’n mooi weer op mijn verjaardag. Niet meteen iets om over te klagen, al maak ik me er wel wat zorgen over.

Onderweg naar ons hotel reden we door een prachtig landschap. Bij aankomst zagen we meteen dat het goed was. Wat een prachtige Château! Château d’Urspelt, gelegen op 3 kilometer van Clervaux, werd sinds 2005 volledig gerestaureerd en kent een hele geschiedenis. Ondertussen kreeg het de officiële erkenning als ‘Nationaal Monument van Luxemburg’.

sdr

IMG_20181008_152217.jpg

Castle on the hill

Begin oktober, 23 graden en een stralende zon. Ideaal voor een heerlijke wandeling. We vertrokken meteen met de auto richting Clervaux. Je zou dit te voet kunnen doen, al is de weg terug behoorlijk steil. Gezien het al 16 u. was, kozen we ervoor om een kortere wandeling te starten vanuit het centrum. We kwamen o.a. langs het klooster en het kasteel van Clervaux (op een heuvel) en genoten van het uitzicht en de rust in het bos.

IMG_20181008_173554_BURST002.jpg

Daags nadien besloten we het Kasteel van Vianden te bezoeken. We houden van wandelen, maar hebben even goed nood aan cultuur of bezienswaardigheden. We stopten langs de kant om te genieten van het uitzicht. Het kasteel is zeker de moeite om te bezoeken. Het werd in de jaren 70 helemaal opgeknapt. Misschien iets teveel waardoor er nog weinig van de originele muren te zien is. De inkom bedraagt 7 euro.

IMG_20181009_110246.jpg

IMG_20181009_120108.jpg

We wandelden langs het wandelpad door het bos terug naar beneden. Onderweg zagen we de kabelbaan met stoeltjeslift boven ons hoofd. Deze kan je vanuit het dorp Vianden nemen tot boven het kasteel.

IMG_20181009_111708.jpg
Vianden

Vanuit Vianden reden we richting Diekirch. Na een korte lunchstop maakten we een korte wandeling langs het water genietend van het prachtige uitzicht!

Tot slot reden we richting Bourscheid. We namen kort de tijd om het kasteel van Bourscheid van dichtbij te bekijken, maar kochten geen inkomticket. We zochten wel een plek om het kasteel in al zijn glorie te bekijken vanuit het ‘point de vue’ aan de camping (Rue du Château), op zo’n 800 meter van het kasteel.

IMG_20181009_164432.jpg

Judd mat Gaardebounen

We besloten onze laatste avond kennis te maken met een lekkere Luxemburgse specialiteit. In Bistro 1865 (Clervaux) koos ik voor Judd mat Gaardebounen oftewel gerookt varkensvlees met tuinboontjes. Dit nationaal gerecht is zeker een aanrader!

Over de grens

Op de terugweg naar huis besloten we om het Bastogne War Museum te bezoeken. Dit ligt op slechts een half uur rijden van Clervaux. De toegang bedraagt 14 euro inclusief audiotour. Het oorlogsverhaal en de slag om de Ardennen wordt verteld vanuit 4 personages. Er zijn ook een aantal vertellingszalen waar je extra info krijgt. Zeker de moeite waard!

Naast het museum staat het Mardassonmonument. Dit ter nagedachtenis van de Belgische en Amerikaanse soldaten die samen vochten in het Ardennenoffensief in de winter van 1944-1945 ter bevrijding van Bastogne (Bastenaken).

IMG_20181010_125532.jpg

Ontspannen in de natuur genietend van de najaarszon. Weer helemaal klaar om de winter tegemoet te gaan! Al laten de temperaturen (27°C) me twijfelen of die herfst al effectief begonnen is …

Geef een reactie