Songkran: Nieuwjaar in Thailand

Nog 5 dagen en het is weer zover. Elk jaar, in de nacht van 31 december op 1 januari, tellen we af naar het nieuwe jaar. Kinderen lezen die dag hun nieuwjaarsbrief voor en talloze goede voornemens gaan van start. In Thailand ging het er iets anders aan toe…

Het was april 2015, we deden een rondreis door Zuid-Thailand en leerden ‘Songkran’ kennen. Neen, Songkran is niet het Thaise meisje op de foto 😊. Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Uiteraard viert men in Thailand ook Nieuwjaar op 1 januari. Maar tussen 13 en 15 april worden de straten omgetoverd tot één groot waterfestival.

We wisten niet wat we konden verwachten. Al hadden onze vrienden ons gewaarschuwd om kostbare spullen in een waterdichte tas te steken…

Tijdens onze rit in open jeep naar het volgende hotel werden we niet gespaard. Als toerist blijf je niet droog. Water overal! Alsof dat nog niet genoeg was, werden onze gezichten met een wit poeder bedekt.

Ze doen dit natuurlijk niet zomaar. Volgens de traditie wordt het water gebruikt als reinigingsritueel. En over het witte poeder wordt verteld dat het dient om je geluk te wensen.. Anderzijds heb ik ook al gelezen dat dit wordt gedaan omdat een lichte huid vaak als schoonheidsideaal wordt gezien.

Eens onze valiezen in ons hotelkamer stonden, zat er maar één ding op: Omkleden, waterpistolen kopen en de straat op!

Hieronder enkele foto’s van dit bijzonder avontuur.

20150418_173929

20150419_180505

Mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar? Nog vele mooie trips maken en genieten van elk moment met vrienden en familie. Niet veel verschil met dit jaar dus…

HAPPY 2019!

Lina & Joris

Geef een reactie