Normandië: meer dan invasiestranden alleen!

Normandië is véél meer dan de bekende invasiestranden alleen. We hadden al veel gelezen over de streek, maar tot dit voorjaar was het er nog nooit van gekomen om er naartoe te gaan.

We boekten een een huisje via Airbnb op 5 kilometer van Honfleur. Een centrale uitvalsbasis om de verschillende bezienswaardigheden in de streek te bezoeken. De charmant ingerichte woning met een gezellige tuin is voorzien van alle comfort. Cathy, de gastvrouw, zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt.

Honfleur ligt op 1,5 u rijden van de invasiestranden. Eén van de topattracties in Honfleur is de schilderachtige haven, ook wel ‘Le Vieux Bassin’ genoemd. Schilders als Monet en Boudin legden deze prachtige haven graag vast op doek.

IMG_20190525_182745
Le Vieux Bassin, Honfleur

We parkeerden onze wagen op de gratis parking vlakbij het Naturospace. We wandelden door de gezellige straatjes en genoten van het zicht van de oude haven. We kozen bewust om niet te eten aan de haven zelf omwille van het toeristische karakter en het feit dat de prijzen hier een stuk hoger liggen. Tijdens onze wandeling kwamen we tapasbar ‘La Taberna’ tegen. Niet meteen lokale keuken, maar wel een aanrader!

Les falaises d’étretat

Op een half uur rijden van Honfleur vind je de bekende kliffen van étretat. Ga zeker tot boven en maak een prachtige wandeling. Kijk je met je gezicht naar de zee dan is de linkerkant het mooist om omhoog te gaan. Helaas kon ik, omwille van mijn rugpijn tijdens de zwangerschap, niet meer tot boven. Manlief ging wel en liet me nadien de foto’s zien. Een reden te meer om ooit terug te keren!

IMG-20190527-WA0002
De kliffen van Etretat

De sfeer van weleer

Kustplaatsen als Trouville en Deauville, op een kleine 20 kilometer van Honfleur, bewaarden de sfeer van de beginjaren van de Belle Epoque. Er hangt nog steeds een sfeer van weleer. We flaneerden (lees: waggelden) langs de prachtige gebouwen en de vissersmarkt van Trouville. Het is misschien niet meteen een plek om een hele dag te spenderen, maar wel perfect om een idee te krijgen van de charme van deze kustplaatsen.

Tijdens ons bezoek vond er een ‘Porche happening’ plaats. En wanneer ik een oldtimer Porche zie rijden door de straten van Deauville met een prachtig gebouw op de achtergrond, dan haal ik meteen mijn GSM boven om onderstaand beeld vast te leggen.

IMG_20190526_200353.jpg

Jeanne D’Arc

Joris en ik houden ervan om nieuwe steden te ontdekken. En zeker als ze nog niet erg bekend zijn. Rouen, een stad in Normandië, is zo’n pareltje. We hadden er nog nooit van gehoord en wat waren we aangenaam verrast toen we deze stad leerden kennen!

We parkeerden onze auto onder de ‘Place du Vieux Marché’. Niet meteen de goedkoopste parking, maar de prijzen zijn vergelijkbaar met steden als Leuven of Antwerpen. Normaal gezien zoeken we steeds een gratis parking buiten het centrum, maar mijn rug besliste hier anders over…

Eens boven werden we meteen geconfronteerd met de geschiedenis van de stad. Jeanne D’Arc, één van de patroonheiligen van Frankrijk, stierf op de brandstapel op de ‘Place du Vieux Marché’. Wil je graag meer info over de geschiedenis van Jeanne D’Arc? Bezoek dan zeker ‘Église Sainte-Jeanne-d’Arc de Rouen’.

Een andere toeristische attratie is ‘Gros-Horloge‘. Het mechanisme werd gemaakt in 1389 en is een van de oudste van Frankrijk.

sdr
Gros-Horloge in Rouen

Tijdens onze wandeling kwamen we prachtige gebouwen tegen, genoten we van de gezellige sfeer in de straatjes en sloten we onze dag af op een terras in de zon.

Een rustvakantie is het niet echt geworden…. Met glimlach op mijn gezicht en een bolle buik ging ik terug huiswaarts…. Klaar voor de laatste loodjes en vol spanning om onze kleine meid te ontmoeten.

Een gedachte over “Normandië: meer dan invasiestranden alleen!

Geef een reactie