Overnachten op het water in Thailand

Een unieke beleving in Khao Sok Lake

Overnachten op het water. Niet iets wat je bij ons meteen doet, tenzij op een (woon)boot misschien. In 2015 gingen we met 4 vrienden naar Thailand. Een afwisseling van natuur, cultuur en rust stonden op onze planning.

‘Back to basic’ is iets wat we ons tegenwoordig nog amper kunnen voorstellen. Een uitdaging, maar wél een leuke! Twee dagen zonder WIFI, geen bereik, geen elektriciteit, in the middle of nowhere, in een hutje op een (gigantisch) meer… Spannend! Ik, die voordien nog nooit in een tent had geslapen of ooit gekampeerd had, vertrok met een klein hartje op 2-daagse.

Sustainability ten top!

We werden opgehaald per taxi aan Don Sak Pier (gezien we van Koh Samui doorreisden naar Khao Sok). In ons pakket zat het vervoer vanaf Don Sak Pier (2,5u rijden), een overnachting op het water (in een hutje), alle maaltijden, een Engelstalige gids, een privé long tail boot en transport van aan het kantoor inbegrepen. De prijs (2015) bedroeg 4900 baht per persoon, oftwel +- 125 euro.

Niet meteen goedkoop, maar 80% van de prijs gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking en het behoud van het natuurreservaat. Toch niet onbelangrijk lijkt me. Van sustainability gesproken! En overnachten op het water is niet meteen iets dat je alle dagen doet. Win-Win dus!

We lieten onze bagage achter in het kantoor en werden naar de boot gebracht. Enkel wat ondergoed, reservekledij en het hoogstnoodzakelijke gerief ging mee. Uiteraard nam ik ook mijn GSM mee om foto’s te trekken.

We gingen met de boot richting onze slaapplaats en maakten kennis met onze gids. Een grappige Thai, bijna onverstaanbaar, maar zijn enthousiasme maakte het goed.

Overnachten op het water

We vertrokken diezelfde namiddag nog op trektocht richting ‘viewpoint’. Al even enthousiast wandelde onze gids ons voor. Geen klimschoenen, maar gewone ‘sandalen’. Ik kon het zelfs geen schoenen meer noemen. Bijna blootsvoets liep hij, in een sneltempo dat eerder op lopen leek, richting boven. Vol energie gingen we hem achterna. Het werd steeds stijler. Het laatste stuk waren échte rotsblokken waar je letterlijk op moest klimmen. Mijn hoogtevrees werd me teveel en mijn conditie gaf forfait. De mannen gingen wél verder. Een prachtig zicht gemist, maar wél zonder angstaanval terug beneden geraakt. Ik was trots tot waar ik geraakt was.

‘s Avonds werd een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en om 22 u. ging het licht uit. Gezien er geen elektriciteit was, werd er gewerkt met generatoren die om 22u uitgingen. In de hutjes was het verschrikkelijk warm. Ik hoorde voortdurend geluid en wist niet of ik überhaupt een oog dicht zou doen.

Wakker worden op het water

Veel geslapen heb ik niet. Het idee dat er een dier in mijn hut kon binnen kruipen, zorgde voor een voortdurende waakmodus. Maar wakker worden met een prachtig zicht op het meer maakte dit allemaal goed. Zaaalig! Badpak aan en meteen een frisse duik in het water.

Tip: neem natuurlijke producten mee om je te wassen.

20150407_063809

Na deze unieke overnachting vertrokken we meteen na het ontbijt op ‘Morning Mist tour’ met de boot het prachtige meer op. We bezochten een grot en genoten verder van het uitzicht. Enkel het geluid van dieren en onze boot was alles wat we hoorden.

Het bracht me tot rust en ik genoot intens van deze unieke beleving. Één zijn met de natuur is iets waar we te weinig bij stilstaan. Het leven draait door, de voortdurende stroom aan lawaai en triggers geeft een constante afleiding.

Kortom: Deze overnachting op het water, in de middle of nowhere, is één van die ervaringen waarbij je nog eens stilstaat bij wat voor moois deze wereld te bieden heeft! Geen sociale media, geen werkdruk, geen deadlines. Gewoon natuur, rust en jezelf.

Wil je zelf ook eens overnachten op het water in Khao Sok Lake?

Wil je zelf ook zo’n unieke ervaring met een overnachting op het water? Neem dan zeker een kijkje op https://khaosoklake.com/. Boek één van hun ‘lake tours’. Voor ieders wat wils. Van luxueus overnachten tot back-to-basics. Keuze genoeg!

“Look deep into nature, and then you will understand everything better” – Albert Einstein

20150407_101515

Een gedachte over “Overnachten op het water in Thailand

Geef een reactie