Waarom je Antwerpen-Noord moet bezoeken

Je kan er niet om heen. Antwerpen-Noord kwam de laatste maanden niet altijd positief in beeld. Autobommen, criminaliteit, drugs, … Voor velen een plek waar ze liever niet komen. Ik geef toe: Ik stond niet meteen te springen om deze buurt te leren kennen. Ik ken Antwerpen sowieso niet goed, ondanks het feit dat ik opgroeide in een gemeente in de Zuidrand. Echter over de 2060-wijk hoorde ik nauwelijks iets positiefs. En onbekend is onbemind…

Expeditie De Stad: Themawandelingen voor jong en oud!

Tijdens onze jaarlijkse teamdag zitten we samen te vergaderen, zetten we onze neuzen terug in dezelfde richting, en denken we beleidsmatig na over de toekomst van het Sociaal Werk binnen de veranderde samenleving en context. En waar kan je dit beter doen dan in een wijk waar men hier het hardst mee geconfronteerd wordt: Antwerpen-Noord.

Onze namiddagactiviteit bestond uit een stadswandeling. Via ‘Expeditie De Stad‘, een organisatie die themawandelingen organiseert in Antwerpen, werden we meegenomen in de ‘beruchte’ 2060 wijk.

Een eyeopener was het zeker. Een verrijking. Een opluchting om te zien hoeveel moois deze wijk te bieden heeft.

Eyecatcher van de buurt: De Willibrorduskerk

Kom je in de Kerkstraat, dan kan je er niet om heen. Een prachtige kerk: De Willibrorduskerk. Een parel. En dan blijkt dit ook nog de tweede grootste kerk in Antwerpen. Ja inderdaad, de eerste is zowaar de Kathedraal in Antwerpen! En van erfgoed gesproken: In deze kerk hangt zelfs een schilderij van Rubens.

Vlak voor de kerk word je getrakteerd op een mooi kunstwerk. Het ‘tapijt’ gecreëerd uit mozaïek. Een ontwerp van een student. Hoe dit tapijt er kwam, wordt uitgelegd tijdens de wandeling. Ook zal je zien dat er een tramkoker aangelegd is. Tot op heden blijft dit een droom om de tramkoker alsnog in gebruik te nemen.

Waarom je Antwerpen-Noord moet bezoeken

Mozaïekwandeling: leer de verhalen achter de tegels kennen.

70 prachtige stoeptegels. Elks met een eigen verhaal. Een verhaal over de buurt. En gemaakt door buurtbewoners. Je hebt de keuze: ofwel haal je de info op in Buurthuis Cortina, ofwel schrijf je jezelf in voor een gratis gegidste wandeling. Deze staat gepland op zondag 27 september 2020 of zondag 29 november 2020. Inschrijven voor deze gratis wandeling kan via deze link.

Je kan uiteraard ook kiezen om op een andere dag een gegidste wandeling aan te vragen. De prijs hiervoor bedraagt 75 euro voor een groep van maximum 20 personen. Boeken kan je via wijkcomite@willibrordus.be.

Discobaar A Moeder

Antwerpen-Noord, voor velen nog onbekend. Maar wanneer ik over Discobaar A Moeder spreek, wordt er wel al eens geknikt. Dit bekende duo is ondertussen een Antwerps fenomeen geworden. Entertainment ten top, amusement verzekerd. Wel, ja, dit duo groeide op in de 2060-wijk. Een buurt die hen nauw aan het hart ligt. En tijdens Kerkstraat Plage, een gratis stadsfestival in de wijk, komt dit duo al wel eens het beste van zichzelf geven.

Willebrorduswijk: internationaal gekend!

Internationaal gekend? Wel ja! Wie de film ‘Patser’ heeft gezien, weet misschien niet dat enkele scènes zijn opgenomen, in jawel, de Willebrorduswijk! Adil El Arbi en Bilal Fallah, de regisseurs, ook wel bekend van ‘Black’ en ‘Bad boys for life’, kozen deze buurt als filmlocatie. De film gaat tenslotte ook over 4 vrienden van het Kiel, een andere wijk in het Antwerpse, die snel rijk willen worden en leven als echte Patsers.

Madammen van 2060

Een sociaal-artistiek project dat vrouwen van de 2060 wijk in de kijker wil plaatsen. Volg hen via hun facebookpagina of instagram (@madammenvan2060). Ook in tijden van corona zitten deze madammen niet stil. Lees hun straffe initiatieven op hun pagina. Mooi wijkinitiatief en van emancipatie gesproken! Ik kan het alleen maar aanraden.

Zin in meer?

Prikkelde ik je enthousiasme over deze wijk? Heb je een ander beeld gekregen? Wel, dan is mijn missie geslaagd. Ik had alvast dit gevoel na een interessante stadswandeling. Mijn blik verruimd en het gevoel dat ik hier nog zal komen.

Uiteraard kunnen we niet om de problematieken heen. Doen alsof ze er niet zijn, zou hypocriet zijn. Maar misschien is het ook wel eens leuk om de buurt door een andere bril te bekijken. Uiteraard heeft elke stad zijn problematiek. Maar vergeet zeker ook niet alle mooie initiatieven te zien.

Laat me zeker weten als je interesse hebt. Hou me op de hoogte als je je inschreef voor de wandeling! Tenslotte is er toch niets leuker dan nieuwe plekken ontdekken?

2 gedachten over “Waarom je Antwerpen-Noord moet bezoeken

 1. De auteur is duidelijk geen caféganger. Waar begon Discobar A Moeder, in De Kroon.
  Bruin authentiek café van meer dan honderd jaar oud en de laatste jaren een behoorlijk trendy hangout.
  Mocht toch ook even vermeld worden
  Vriendelijke groeten,
  E. Borry
  De cafébaas.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s