Wil je walvissen zien? Breng een bezoek aan Tadoussac!

Heb jij ook altijd al gedroomd om een walvis te spotten in zijn natuurlijke habitat? Wel, het kan. In Tadoussac! Net daarom kozen we voor Canada. We wilden Wildlife zien. Beren, walvissen, … Iets wat je niet meteen tegenkomt in België. En dus boekten we onze huwelijksreis (2018) richting het Oosten van Canada.

We boekten deze reis via reisbureau ‘Inforeizen‘ in Heist-op-den-Bergh. ‘Den Eric’, zaakvoerder en reisspecialist, stelde een rondreis samen waarbij afwisseling tussen natuur en stad centraal stond. Ik hou van natuur, maar niet 24/7 , 3 weken aan een stuk. Af en toe lekker ronddwalen in een stad geeft me ook dat vakantiegevoel. En anderzijds wil ik eveneens landschappen zien die ik in België niet kan zien. Deze combinatie vonden we dan ook in Canada.

Eerlijk? Voor natuur en wildlife kan je beter naar West-Canada. Rocky Mountains, bearspotting, … Iets wat je meer in het Westen doet. Maar we kozen bewust voor het Oosten. Minder lang vliegen (Brussel – Toronto is 8 uur vliegen) en meer variatie qua steden. Maar wel in combinatie met natuur!

Whalewatching in Tadoussac

Eén van de geplande hoogtepunten op onze roadtrip: “Whalewatching in Tadoussac”. Maandenlang keek ik er naar uit! Tadoussac is de place-to-be om walvissen te spotten. Op zich een klein dorpje. Maar een hoop toeristen komt jaarlijks speciaal naar hier voor de walvissen en beluga’s (witte dolfijn).

Je hebt de keuze tussen een rit in een Zodiac of een ‘toeristenboot’. We twijfelden, maar kozen voor veiligheid. Weet je hoe klein zo’n Zodiac is ten opzichte van een walvis??? Eens toegekomen had manlief spijt dat hij niet voor de Zodiac koos… Hij zag het avontuur voor zich. Maar we hadden geen besef hoe koud en hoeveel wind er op zee was. Achteraf gezien waren we blij dat we voor de ‘trage’ toeristenboot kozen. Werd het ons te koud, dan kropen we de boot binnen voor een hapje en drankje. Dat zijn dan weer zaken die je niet in zo’n Zodiac hebt. Ok, ik geef toe, we zijn geen helden!

Tadoussac: De place-to-be om walvissen te spotten

3 uur op de boot. Vol spanning afwachten… En dan wordt er plots geroepen: Whale at 10 o’ clock! Camera bij de hand, lopen naar de linkse kant van de boot. Natuurlijk ben je niet alleen. Het is gokken en hopen dat je op de juiste plaats op het juiste moment staat. Alleen dat al is een sport op zich!

We zagen enkele ruggen van walvissen, maar de spectaculaire “Free Willy- scène” bleef uit. Het blijft natuurlijk een gok. En dat maakt het natuurlijk ook mooi. Deze dieren zitten een vrije omgeving en we kunnen hen niet forceren. Ze komen niet als je op een fluitje blaast. Maar het idee alleen al, dat er zo’n GIGA beest in de buurt zwemt, doet me kippenvel krijgen. De beluga’s, oftewel witte dolfijnen, konden we meerdere keren spotten. Toch ook wel een unicum. Geen beestje dat we meteen in de Noordzee zouden tegenkomen. Dus we waren blij!

“All good things are wild and free”

Tadoussac: De place-to-be om walvissen te spotten

Zoals ik al zei: Tadoussac is niet groot. Maar de natuurlijke omgeving is FE-NO-ME-NAAL. We gingen ‘s avonds lekker uit eten in het restaurant van ons hotel en vertrokken nadien richting het water om de zonsondergang aan het fjord te bewonderen. Geen seconde spijt van. Een passerende kajakker, een kleine zeehond die komt piepen en dan die heerlijke stilte. Misschien wel één van de plekken waar ik met mijn mond open naar de schoonheid van alles rondom me heen keek. Uren hebben we gekeken in de hoop misschien toch een kleine walvis te zien. Af en toe wat beweging. Camera bij de hand en genieten.

Tadoussac: De place-to-be om walvissen te spotten

Centre d’Interprétation des Mammifères Marins (CIMM)

Wil je meer weten over het leven van de walvissen? Bezoek dan zeker dit museum. Een ideale activiteit met kinderen. Je ziet er zelfs een skelet van een walvis van wel 13 meter lang. Video’s, opnames, spelletjes, een film…. Kortom een leuke manier om het leven van de walvis te leren kennen. Vraag gerust informatie aan de specialisten die aanwezig zijn. En de kleinste onder ons nemen maar al te graag een knuffel van hun favoriete walvis mee naar huis.

Tadoussac: De place-to-be om walvissen te spotten

Petite chapelle de tadoussac

Een historische site. Deze mooie kapel, gebouwd in 1747, is het oudste houten kerkje dat momenteel nog intact is in Noord-Amerika. Zeker een bezichtiging waard!

Om dan te zwijgen over deze parel. Een prachtig wit hotel met rood dak in het centrum van Tadoussac. Je kan er niet omheen: Hotel Tadoussac. Het hotel, met zicht op de baai van Tadoussac, brengt je terug in de tijd. Een heerlijk decor. Ik heb spijt dat we daar niet sliepen!

Kriebelt het ondertussen? Ik hoop alvast van wel. Zet deze plek alvast op je bucketlist. Je gaat er geen spijt van hebben!

Ga je op rondreis door het Oosten van Canada, dan raad ik je zeker ook aan om een bezoek te brengen aan Toronto.

Geef een reactie