De leukste hotspots in Edegem

Staycation. Het wordt ons om de oren geslagen. Reizen en uitstappen in eigen land dit jaar. De ideale moment om een blog te schrijven over onze hometown Edegem. Een prachtige gemeente in de Zuidrand van Antwerpen. Maar wat is hier nu allemaal te beleven? Hier geef ik jullie graag de leukste hotspots in Edegem.

Fort 5

Fort 5 is één van de 8 forten rond Antwerpen. Deze forten werden gebouwd als verdedigingsgordel voor Antwerpen. De forten werden ontworpen door generaal Brialmont. Vandaar ook de naam ‘Brialmontforten’. In 1864 werd de fortengordel afgewerkt. Wil je graag meer weten over de geschiedenis hiervan? Kijk dan zeker eens op de website van Edegem. Ze organiseren op regelmatige basis rondleidingen met een gids. Zo’n rondleiding kost je 1 euro. Op voorhand inschrijven is niet noodzakelijk.

Fietsen langs de forten

Ook een fietstocht langs de Brialmontroute is een aanrader. Hier kom je niet alleen de leukste hotspots van Edegem tegen. Dit traject brengt je langs 7 forten rond Antwerpen met daarbovenop een prachtig zicht op kastelen, parken, enzovoort. De route is 44 km lang en onderweg kom je zeker voldoende eet- en drankgelegenheden tegen!

Bijenpark  (fort 5- Edegem)

In het Fort kan je elke zondag van mei tot en met augustus gratis het bijenpark bezoeken. De imkers geven graag uitleg over alles wat met de bij te maken heeft.  Dit bijenpark is een samenwerking met de bioklas, een natuur-educatief centrum waar scholen op een interactieve manier uit de omgeving leren over de natuur. Ideaal als uitstap met de kids!

Speelbos

Genoeg geleerd over de bij? Dan brengt de speeltuin met speelbos een leuke afwisseling. Een leuke hotspot in Edegem voor jong en oud. Spelen midden in de natuur. En misschien is de tutjesboom dan toch de ideale moment om hun tutje achterwege te laten?

Kaffée Allée (tijdens zomer)

Dorst gekregen? Tijdens de zomermaanden kan je terecht bij zomerbar Kaffée Allée. Een gezellige plek, midden in de natuur, waar jong en oud welkom is.

Hof Ter Linden

Hof ter Linden, het prachtig kasteel in het centrum van Edegem mag zeker niet vergeten worden bij een bezoek aan Edegem. Het werd gebouwd in 1773 door de familie de Neuf. Vanuit het centrum bereikbaar via een prachtige dreef vol lindebomen. Je krijgt er zowaar een geweldig stuk natuurdomein bovenop. Het park rondom het kasteel ligt in directe verbinding met het Fort 5. Het domein (90ha) met prachtige wandelpaden maken dit geheel ideaal voor een dag wandelplezier. Voor ons een plek waar we tot rust komen, genieten van de rust, de natuur en de architecturale schoonheid.

Maar misschien ook omdat onze favoriete Edegemse brasserie er gevestigd is. In het westelijk koetshuis vind je namelijk Brasserie Hof ter Linden. Lekker, gezellig, mét terras en een kleine speeltuin. Kortom: lekker eten in een mooie setting én kindvriendelijk!

Aan de overkant, in het oostelijke koetshuis opende in 2019 het restaurant Stable, Geweldig decor, prachtige creaties. Of zoals ze het zelf schrijven op hun website:

“STABLE serveert een pure, instinctieve keuken aangevuurd door Njegos Kalicanin. Een nederige chef die put uit jaren ervaring als gastchef bij de culinaire elite van Europa. Solide, intense smaken treffen elkaar op een ongerepte manier. Oprecht en onversneden. Net als de man achter het vuur. Vertrouw hem, laat je leiden.”

Misschien toch eens een datum prikken om een datenight te doen?

De pluktuin

Nog zo’n leuke hotspot in Edegem tijdens de zomer. De pluktuin! Zelf je eigen bessen plukken. Zaaa-lig! Een ideale activiteit mét of zonder kinderen. Breng je eigen doos mee. Je krijgt van de uitbaters een ‘plukdoos’, daarin verzamel je alle bessen. Deze worden per soort afgewogen. De prijs per kilo staat aan de inkom. Je rekent af en bewaart alle besjes in je eigen doos en kan er al smullend mee naar huis. Bij ons is deze doos dan meestal leeg tegen dat we thuis zijn… Wil je graag info over de openingsuren of het aanbod? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Grot van Edegem

De geschiedenis hiervan gaat terug tot 1884. In dat jaar richtte de familie Van Aelst de grot voor hun zieke dochter op. Het werd meteen een bedevaartsoord dat zelfs tot op de dag van vandaag gekend is. Vlak naast de grot ligt ook de Basiliek van Edegem. Toch ook wel een eyecatcher in de gemeente.

De Leikes

Vanuit de grot kan je een mooie wandeling doen langs de mooiste straten van Edegem, ook wel ‘De Leikes’ genoemd. Stuk voor stuk prachtige huizen, ieders met hun stijl van weleer. Herfstlei, Zomerlei, Lentelei, Leeuwerikenlei, Zwaluwenlei. ‘Leikes’ wordt meteen duidelijk zeker?

Relaxen bij Fitopia

Genoeg gewandeld of gefietst? Nood aan ontspanning? Waarom geen dagje wellness bij Saunatopia? Genieten van de sauna, het bubbelbad of gewoon lekker zwemmen? Of toch liever een wellnessbehandeling of een opgietsessie? Dan is dit de ideale plek om volledig tot rust te komen!

Culinaire hotspots in Edegem

Dat ‘Brasserie Hof ter Linden’ bovenaan mijn lijstje stond, wist je ondertussen al. Maar Edegem heeft zoveel meer te bieden op culinair vlak. Hierbij enkele andere favorieten van mijn lijstje:

Oud Edegem Foodbar: Een hippe foodbar met een leuk terras mét zicht op het gemeenteplein. Internationale keuken met een moderne twist. Topcombinatie!

La Brasseria da Mauro: Midden op het gemeenteplein, mét een geweldig terras én zicht op het oude gemeentehuis, vind je dit italiaanse restaurant. Lekker, vriendelijk en gezellig. Buon Appetito!

Pitta Millenium: Geen brasserie of restaurant, maar wel de beste pittabar van Edegem en omstreken! Lekker én betaalbaar. Zowel voor het gezin overdag als voor de uitgaande mensheid ‘s nachts. In het weekend zelfs open tot 5.00 u (als corona daar geen stokje voor steekt tenminste!).

Hoogmis: Leuke setting, huisgemaakt bier en af en toe een concert meepikken? Daar zeg ik niet neen tegen! Wil je meer info over de huisbrouwerij? Neem dan ook een kijkje op hun website http://www.vleesmeesterbrewery.be/.

Kortom Edegem biedt je een dag vol variatie en plezier.

Misschien is die ‘staycation’ dan toch niet zo erg?

Een gedachte over “De leukste hotspots in Edegem

Geef een reactie