Site pictogram About love and travel

Frans-Vlaanderen: Is het nu Frans of Vlaams?

Corona zorgde voor een serieuze aanpassing in onze reisplannen dit jaar. Grenzen dicht, dan weer open. Code groen, oranje, rood, die dan ook nog eens per dag konden veranderen. Van een regenboog gesproken! Quarantaine of niet? Geen kat kon er nog aan uit. Misschien dan toch liefst dichtbij huis blijven?

Bon, die drang om naar ‘buitenland’ te gaan, bleef groot. En dan doe je toch gewoon het beste van de twee, niet? We kozen voor Frankrijk, welbepaald op 15 km van de Belgische grens : Frans-Vlaanderen!

Is het nu Frans of Vlaams?

Het is wel degelijk Frankrijk, al behoorde het ooit tot het graafschap Vlaanderen dat in de 17e eeuw werd afgestaan aan het Frankrijk. Je zal opmerken dat de plaatsnamen een Vlaamse en Franse variant hebben; denk aan Lille/Rijsel, Duinkerke/Dunkerque, Sint-Winoksbergen/Bergues, …

Le gîte du presbytere

Sinds Feliz er is, kiezen we eerder voor een vakantie in een Bed and Breakfast of een vakantiehuisje. Hotels lijken ons op dit moment minder praktisch. En zeker nu Feliz af en toe moeilijke nachten heeft. Via Airbnb vonden we deze leuke gîte, le gîte du presbytere, gerund door Sabine en haar gezin.

De pittoreske inrichting, met gevoel voor détail, gaf ons meteen een thuisgevoel. Niet groot, slechts 1 slaapkamer, maar oooh zo gezellig! En voorzien van alle comfort. Maar jongens, die tuin, niet normaal! Een oase van rust met daarbij een heerlijk terras. En wat kindvriendelijkheid betreft: TOP! Geen vraag was Sabine teveel. We konden rekenen op een babybed, een badje en kinderstoel. Ideaal dus indien je met een kleine wagen reist.

We leefden 5 dagen buiten. Feliz kroop gezwind rond, steeds zoekend naar de huiskat ‘baba’. En ‘s avonds, als ze in haar bed lag, installeerden we ons op het terras, dekentje erbij, speelden we een spel en dronken we een glaasje wijn. Kortom: vakantiegevoel eerste klas!

Cap Blanc-Nez

Typisch langs de Noord-Franse kustlijn: krijtrotsen. Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez: 2 natuurplaatjes om U tegen zeggen. Ga, verken, wandel met je voeten door het water. Geniet van het prachtige zicht van de witte kalkrotsen hoog boven de zeespiegel. Kijk van boven uit over de zee richting Engeland. Voor gezinnen met kleine kinderen: de weg naar boven is goed bereikbaar met buggy. Het strand helaas wat minder. Het keienstrand maakt het bijna onmogelijk om de zee te bereiken. Een draagzak is in dit geval een handig hulpmiddel.

Cassel

Verborgen parels: dat is waar ik het voor doe! Tips van locals, plekjes die je niet altijd in de toeristische reisgidsen kan vinden. Nog nooit had ik van Cassel gehoord. Sabine raadde het ons ten zeerste aan. ‘Een gezellig dorp op een berg met een mooi uitzicht’. Eerst was ik sceptisch. Zou dit dan echt de moeite zijn? Ze had gelijk! Wauw…

Een lekker lunchadres kregen we er gratis bij: Le resto de Fed. Een heerlijke brasserie pal in het centrum. Lekker, gezellig en topbediening! We zaten nog niet op onze stoel of het personeel nam Feliz haar eten al aan en warmde het meteen op in de keuken. Geen vraag was teveel. En ze hielpen ons met plezier verder, zelfs met plezier in wat woorden Nederlands.

Duinkerke en haar troeven

Op een half uurtje rijden van de gîte sta je met je voeten in de Noordzee: Duinkerke. Een havenstad vlak over de grens. Voor velen gekend omwille van zijn oorlogsgeschiedenis. Het was hier dat ‘Operatie Dynamo’ plaatsvond. Het Mémorial du Souvenir staat in teken van deze geschiedkundige actie. Het museum bevindt zich in het gebouw ‘Bastion 32’, dat tijdens operatie Dynamo als hoofdkwartier van de Franse en Britse krijgsmacht werd gebruikt.

Duinkerke heeft natuurlijk nog heel wat andere troeven. De haven van Duinkerke is de derde grootste haven van Frankrijk (na Marseille en Le Havre). En wist je trouwens dat Duinkerke 3 belforten heeft die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO: staan? Zet het belfort van Gravelines, de belforten van Saint-Elooi en het stadhuis van Duinkerke dus al maar op je to-do lijst!

Het ‘grootste’ aquarium van Europa

We zijn er helaas zelf niet geraakt. 5 dagen zijn te kort om de hele streek te verkennen. Maar deze blijft voorlopig op mijn wishlist staan. Grand Nausicaà, het ‘grootste’ aquarium van Europa! Een beleving voor groot en klein. Een ideale activiteit bij slecht weer. Ik zet bewust ‘grootste’ tussen aanhalingstekens. Enkele jaren geleden bezochten we het Oceanogràfic in Valencia. En ook daar wordt vermeld dat dit het grootste aquarium is…. Ik dacht nochtans dat er maar één de grootste kon zijn … Dat wordt tellen volgende keer !

Volgende keer een dichtbij-vakantie voor jou?

Dichtbij huis, weinig reistijd en prachtige bezienswaardigheden. Misschien toch ook op die to-do lijst toevoegen voor de volgende vakantie? Corona liet ons beseffen dat we niet ver hoeven te gaan om mooie dingen te zien.

“Remember that happiness is a way of travel – not a destination.”

Roy M. Goodman

Mobiele versie afsluiten