2021: Durven we eindelijk weer te dromen?

2020 was een jaar met weinig perspectief. Het hele jaar werd overschaduwd door een virus dat de hele wereld in zijn greep had. Het zal een jaar worden om nooit te vergeten. 2020 zal de geschiedenisboeken halen, dat is duidelijk. Tal van sectoren werden ontzettend hard getroffen. In eerste instantie denk ik aan de zorgsector, maar ook onder andere de economische sector, de cultuursector, de evenementensector en de toeristische sector kregen harde klappen. Het was keuzes maken tussen cholera en de pest.

Controlefreaks en planners zoals ik werden serieus op de proef gesteld. In januari nog volop bezig met het plannen van een mooi 2020 vol fijne momenten; in maart stond de wereld plots even stil. Niemand van ons had dit zien aankomen. Wat in het begin nog een ver-van-mijn-bed-show was, kwam plots akelig dichtbij.

Als ik zeg dat we 2020 zo snel mogelijk achter ons laten, dan denk ik dat velen het daarmee eens zullen zijn. Desondanks het covid-verhaal, maakten we er uiteindelijk toch het beste van. Onze terugblik op 2020 lees je alvast terug in deze blog (klik op link).

Dat 2020 me liet nadenken is een zekerheid. Mijn nieuwe rol als moeder, het corona-verhaal, onze verbouwingsplannen, mijn werksituatie. Stuk voor stuk nam ik ze onder de loupe en ging ik ermee aan de slag. En ik neem jullie graag mee in mijn doelstellingen voor het nieuwe jaar 2021!

Less is more: minimalisme in al zijn facetten

‘Teveel’ geeft chaos in het hoofd. Er is maar één manier om hier iets aan te doen: wegdoen wat je niet nodig hebt. Selecteren. Het OF-verhaal in plaats van het EN-verhaal. Dit proces startte ik eind 2020. En dit zet ik verder in 2021. Onze verbouwingen gaan binnenkort van start. En ik heb maar één doel: minimalistischer leven. Dozen gingen buiten, kamers werden leger en mijn hoofd werd helderder.

Niet enkel op materieel vlak. Corona deed me inzien dat we meedraaien in een wereld waar we alles tegelijk willen. Geen enkel evenement willen we missen. Neen zeggen voelt onnatuurlijk aan. Dit wordt door de maatschappij niet altijd aanvaard.

In 2021 maak ik keuzes. Al is dat geen evidentie. Ik wil leven, wil niets missen en wil mooie momenten delen met al wie mij lief is. Maar hierdoor verlies ik soms mezelf. Minder contacten, minder verplichte weekendactiviteiten kunnen rust bieden, maar anderzijds heb ik gemerkt dat sociale contacten hetgeen is wat we het hardst gemist hebben. Echte ontmoetingen – geen digitale of telefonische – gewoon lekker dicht bij elkaar. Gelukkig dat dit alternatief bestaat, maar geef ons maar ‘the real thing’.

De lege agenda geeft me een onrustig gevoel. Ik vul hem voortaan met dingen die WIJ belangrijk vinden. Minder ‘moetjes’, meer qualitytime!

Meer vrijheid

2021 wordt een jaar waar vrijheid centraal staat. Het afgelopen jaar heb ik beseft dat de beperkingen die opgelegd werden me diep hebben geraakt. Uiteraard heb ik de maatregelen en het virus niet in de hand. En daarin zullen we flexibel moeten zijn. Maar 2021 wil ik uit mijn kot!

Maar hoe dan meer vrijheid creëren? Enerzijds door mijn werkuren anders te organiseren zodat ik meer tijd heb voor fijne dingen. Minder gehaast, meer genieten. Ik kocht een verlengstuk van mijn bagagedrager (fiets) zodat ik én Feliz, én fietszakken kan meenemen. Dit was voordien niet mogelijk wat maakte dat ik steeds de auto nam. Al fietsend naar het werk zal me deugd doen!

In 2021 gaan we met Dutch Nomad Couple aan de slag. Joris en ik scheven ons in voor het ‘vrij leven’-programma. Een coaching waarbij we met onszelf en elkaar aan de slag gaan. Wat willen we in het leven? Hoe zien we onze toekomst? Waar willen we binnen 10 jaar staan? En vooral: hoe kunnen we dit realiseren? Ik kijk er alvast naaruit? Wil je ook meer info over dit programma? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

Duurzamer leven: kwaliteit boven kwantiteit

De afgelopen jaren gingen we al iets duurzamer leven. De afgelopen 2 jaar deden we geen vliegtuigvakantie. We verhuisden en werken nu een stuk dichter bij huis. Op onze kilometerteller staan ‘slechts’ 10.000 km in plaats van 30.000! Mijn doelstelling: In het voorjaar 2021 met de fiets naar het werk. We willen in 2021 anders leven én reizen. Minder plastiek, minder afval. Minder spullen, maar beter. Kleine puntjes, maar mét effect!

Het hoeft niet altijd groots te zijn: Herbruikbare wattenschijfjes kopen, een oude tandenborstel vervangen door een ecologische variant. Tweedehands kopen in plaats van nieuw. Elke kleine stap is goed. Zo lang me maar bewuster bezig zijn met Moeder Natuur.

Minder materialistische cadeau’s, wel fijne herinneringen creëren. Ben je jarig? Dan maak ik graag tijd voor je. Niet last-minute nog op zoek naar een cadeau om dan uiteindelijk uit te komen op een bon van een parfumerie of boekenwinkel. Ik geef je vanaf volgend jaar TIJD cadeau. Tijd om te horen hoe het met je gaat, tijd om samen te genieten van een fijn moment, een lekker restaurant, een uitje. Want geef toe: Herinner jij nog wat je 2 jaar geleden cadeau kreeg voor kerst? Waarschijnlijk niet. Maar die geweldige avond waar je samen in een deuk lag? Of die onvergetelijke trip met je vrienden? Het zijn momenten om nooit te vergeten.

Sustainable Family heeft mijn stem. Ik volg ze maar al te graag op hun Social Media. Een prachtig gezin dat bezig is met duurzaamheid. Je kiest zelf hoe ver je gaat. Maar elke stap is een stapje dichterbij.

Persoonlijke groei

2021 ga ik nog meer aan de slag met mezelf dan ervoor. Ik wil groeien, groeien op elk vlak. Groeien als moeder, als vriendin, als partner, als collega. Ik wil groeien als reisblogger. Ik wil nieuwe ervaringen op doen, bijleren. Niet stilstaan, maar zeker ook niet te hard gaan. Een levensles die ik dit jaar heb geleerd. Evenwicht: Het was het woord dat ik enkele jaren geleden van mijn psychologe kreeg als hetgeen ze me toewenste. En tot op heden besef ik dat dit een werkwoord is. Het blijft zoeken. Maar we komen er wel. Als weegschaal zijnde moet me dit toch lukken, niet?

2021: I’m ready!

2021: Kom maar, ik ben er klaar voor. We sluiten 2020 af in onze bubbel.

En mag ik al beginnen dromen? Dromen van fijne ontmoetingen, zotte avonden, heerlijke herinneringen. Samen de slappe lach krijgen, in elkaars armen vallen, uithuilen op elkaars schouder. Oh ja, en ik beloof: Van zodra het mag, trek ik mijn dansschoenen aan en ga ik los. Geen dansvloer zal veilig zijn.

Feliz Navidad y Prospero Año Nuevo

Lina, Joris & Feliz

Oh, get up, up on the dancefloor tonight
I’ve got two left feet and a bottle of red wine
Making me feel like the beat and the bassline
Are in my blood, both hands up on her waistline
Get on up, baby, dance to the rhythm of the music
Don’t care what the DJ chooses
Get lost in the rhythm with me
Please don’t close until we wanna leave it

And you and I we’re flying on an aeroplane tonight
We’re going somewhere where the sun is shining bright
Just close your eyes
And let’s pretend we’re dancing in the street
In Barcelona
Barcelona
Barcelona
Barcelona

BRON: Ed Sheeran – Barcelona

Geef een reactie