Waanzinnig Waasland: Een verborgen oase op de parking van ‘t Stad.

“Antwerpen is ‘t stad en de rest is parking”. Wel, laat ons zeggen dat er op die parking best veel te beleven valt. Voor velen blijft het Waasland een onbekende bestemming. Voor ons een herinnering aan een fijne thuisbasis gedurende 8 jaar. In deze blog neem ik jullie alvast mee in onze kijk op deze unieke regio.

Het duurt soms even voor je die befaamde Kennedytunnel door bent, maar al snel komt er een ander landschap op je af. Een weids uitzicht, een pure schoonheid en een soort van rust. Telkens ik het Waasland bezoek, krijg ik een instant vakantiegevoel.

Gedurende 8 jaar woonden we in ons huisje in Nieuwkerken-Waas, een deelgemeente van Sint-Niklaas. We verlieten de Zuidrand van Antwerpen om ons eerste huis te kopen ‘over het water’. Joris en ik bleven in de provincie Antwerpen werken en we trotseerden dagelijks de welbekende tunnel. Rijdend langs de windturbines op de E34 met de zonsopgang in het vizier deed me ‘s morgens steeds wegdromen. Het gaf me een soort van rust. Al moet ik toegeven dat de ‘verloren’ uren aan de tunnel ook voor de nodige frustraties hebben gezorgd.

Dat gezegd zijnde, beleefden we in het Waasland onvergetelijke momenten. We leerden de regio beter kennen, trokken er voortdurend op uit en ontdekten gaandeweg de troeven van de omgeving.

Fietsroutes met prachtige uitzichten

Een groot contrast met het Antwerpse vind ik het uitzicht. Heerlijke landschappen, prachtige verzichten en een mooie natuur. Regelmatig sprongen we de fiets op en verkenden we de streek langs de talloze fietsroutes die het Waasland rijk is. De kronkelende fietspaden langs het water in Temse, de polders van Kruibeke, de fietsroute richting Hulst of de ecoroute in Doel. We werden al fietsend verliefd op de streek.

Ook in de Stad Sint-Niklaas is een fiets een handig vervoermiddel. Wil je graag Sint-Niklaas en omgeving per fiets ontdekken? Dan kan je steeds een fiets huren aan het treinstation. Alle info vind je hier terug.

Waanzinnig Waasland

Waaslandhaven en Doel

Het havengebied is een ruwe diamant, maar de moeite waard om te ontdekken. Doel is de meesten wel gekend. Een dorp dat zo goed als leeg staat gezien de plannen voor de uitbreiding van de Haven van Antwerpen. Op enkelen na, verlieten alle inwoners het dorp. Een mysterieus gegeven, maar een plek die je ooit moet gezien hebben. De place-to-be voor urbexfotografen. Voor ons de plek waar prachtige trouwfoto’s werden genomen.

In 2018 gingen we op zoek naar een unieke feestzaal om te trouwen. Bij Feestzaal Bebronna wisten we het meteen. Dit is het! Een trouwceremonie aan het water met voorbijvarende schepen en de avond al dansend ingaan genietend van de verlichte industrie. Het deed me telkens denken aan de skyline van een grote stad. Het team zorgt niet alleen voor prachtige feesten. In de zomer kan je er terecht op het mooie terras voor een hapje en drankje. Hou zeker hun website in de gaten voor komende events!

Vlakbij Kallo kan je ook Fort Liefkenshoek bezoeken, één van de oudste forten in Vlaanderen, gebouwd eind 16e eeuw ter bescherming tegen de Spaanse troepen. Breng een bezoek aan het gratis belevingscentrum. Leer meer over de strijd tegen het water en ontdek de verhalen van de buurtbewoners. Wij waren alvast van fan van deze prachtige plek. Eén van onze mooiste trouwfoto’s werd hier trouwens genomen.

Fort Liefkenshoek

Ga vreemd!

Grenzend aan het Waasland vind je het mooie Nederlandse Zeeuws- Vlaanderen. Rij je de afrit Vrasene af (E34), dan sta je op een 15 minuten rijden aan het Verdronken land van Saeftinghe. Dit natuurgebied, gelegen aan de grens tussen België en Nederland is absoluut een bezoek waard. Vogelaars komen hier zeker aan hun trekken. En dan bedoel ik de soort die je herkent aan hun verrekijker. Fietsfanaten of wandelaars zullen zich hier zeker niet vervelen.

Als ik dan één adresje mag aanraden, dan is het Strandpaviljoen ‘t Schor in Paal wel. Lekker genieten van een tapasschotel, een lekkere menu of gewoon een drankje op het terras van ‘t Schor met zicht op het water. Wauw, instant vakantiegevoel! Voor de sportieve fietser misschien een idee om van daaruit te vertrekken voor een fietstocht richting Knokke? Laat me weten wat je ervaring is!

Bazel: Een parel in het Waasland

Ik zie zelden nog zo’n prachtig dorpsplein als dat van Bazel. Een mooie kerk omringd door idyllische restaurants. Tijdens de zomeravonden vind ik Bazel op haar best. Genieten van een zwoele zomeravond op het terras van één van de mooie restaurants terwijl je naar de verlichte toegangspoort van het Kasteel van Wissekerke kijkt.

Ben je er nog nooit geweest? Zet het dit jaar dan zeker op je to-do lijst. Boek een overnachting bij B&B Baz en verken deze prachtige regio! Vorige zomer verbleven we hier een nacht, genoten we van het heerlijke zwembad, het lekkere ontbijt en de prachtige kamer.

CasAnus: Verbeke Foundation gaat diep

Verbeke Foundation

Overnachten in een anus. Het is zowat het vreemdste kunstobject dat ik ooit zag. Verbeke Foundation stond al jaren op mijn wishlist. Een mix van moderne kunst overtreft alle verwachtingen. Het grote domein is een verzameling van kunstobjecten bij elkaar. Van Panamarenko tot wel degelijk het slapen in een anus.

Niet het typische museum waar je in alle stilte rondloopt in zalen vol schilderijen. Neen, een ongestructureerde hoeveelheid objecten in alle vormen en maten. De parking en inkom geven meteen een sfeerbeeld van chaos. Maar net dat maakt het gevarieerd, boeiend en vooral niet saai.

Kinderen zien de gekste dingen en zijn meteen fan. Geen stille bedoeling. Kids leven zich uit op het domein.

Verbeke Foundation

Het bos in!

Zowel het stropersbos in Stekene als de de Clingse bossen in het Nederlandse De Clinge zijn natuurparels voor een namiddag wandelplezier.

Het kabouterpad in de Klingse bossen is dan ook voor de allerkleinsten een ideale activiteit. Trek je wandelschoenen aan, neem een picknick mee en ga op verkenning. Pret verzekerd!

Domein Puyenbroeck

Tot slot nog een laatste parel die we het afgelopen jaar leerde kennen: Het provinciaal domein Puyenbroeck.

Dit domein ligt op de rand van het Waasland. De variëteit aan activiteiten maakt de omgeving zo boeiend. Rustzoekers wandelen heerlijk rondom het water of gaan op wandeltocht in de buurt van het domein. Gezinnen met kinderen komen dan weer aan hun trekken in de grote speeltuin. En sportievelingen leven zich uit in het zwembad of huren een kano, kajak of sup om de wateren rondom te ontdekken.

Wil je graag logeren in de buurt. Lees dan zeker ook onze blog over de Geetkotmolenhoeve!

Nog meer Waasland?

Heb ik het doen kriebelen? Heb je zin om op stap te gaan? Ben je nog op zoek naar andere leuke adresjes? Volg dan zeker ook @hipstewaasland op Instagram voor de leukste plekjes!

Ook op de website van het Waasland vind je veel info over de streek. Bestel op voorhand alvast het gratis magazine boordevol tips over de streek.

Heb ik je geïnspireerd en ga je binnenkort op stap? Tag dan zeker ook #aboutloveandtravel. Zo volg ik je avontuur. Ik ben dan ook je grootste fan als het aankomt op het ontdekken van nieuwe plekken!

5 gedachten over “Waanzinnig Waasland: Een verborgen oase op de parking van ‘t Stad.

  1. Wat een leuke tips! Liefkenshoek staat op ons lijstje voor wanneer het weer beter is, met de waterbus. Verbeke foundation is voor wanneer Leo geen dutje meer hoeft. En hopelijk gaan de grenzen gauw open, want de tips die je geeft in die regio lijken me ook kei tof!

Geef een reactie