Op stap in de Kalmthoutse Heide

Ga op stap in de Kalmthoutse Heide: Het is een natuurfenomeen op zich, eentje waar je mond van open valt. Terwijl je erdoor wandelt, ontdek je steeds weer een ander landschap. De stilte overvalt je op een rustige dag. Je kijkt in de verte en even vergeet je dat je rondloopt in een grenspark tussen België en Nederland.

Wanneer je op stap bent in de Kalmthoutse Heide, krijg je een instant gevoel dat je rondwandelt in de Afrikaanse savanne. De variatie aan natuur maakt het boeiend. Volg één van de uitgestippelde wandelroutes die je aan het begin van het park ziet staan. Je mond valt open van verbazing!

Kom je tussen juli en september, dan kan je genieten van de prachtige paarse struikhei.

Wist je trouwens dat sinds de komst van gemechaniseerde landbouw (rond 1950) maar liefst 90% van de heide in Europa verdwenen is? Grenspark Kalmthoutse Heide is een restant van dit eens zo uitgestrekte heidegebied.

Op stap in de Kalmthoutse Heide

Overnachten aan de Kalmthoutse Heide

Dat je de Kalmthoutse Heide niet op één dag kan ontdekken lijkt me duidelijk. Het park telt bijna 6000 hectare aan prachtige natuur. Waarom dan niet combineren met een overnachting? Wij zouden resoluut kiezen voor Hotel Jerom. Vlak over de deur, je hoeft letterlijk maar de straat over te steken en je staat aan één van de ingangen van het park. Het lijkt me een zaligheid om de Heide te ontdekken die ontwaakt in al zijn glorie.

Eerder toch een dagtripper? Dan lijkt me het heiperitief alvast een goed alternatief. Een aperitiefmand gevuld met lekkers om mee te nemen op je wandeltocht door de heide. Deze dien je op voorhand te bestellen. Uiteraard kan dit je dit ook bij een overnachting bijboeken.

Hotel Jerom biedt meerdere arrangementen aan. Neem zeker een kijkje op deze pagina!

Heerlijk ontbijten in de buurt

Wil je graag lekker gaan ontbijten vooraleer je aan je wandeltocht begint, of eerder voor een take out maaltijd gaan voor onderweg, ga dan zeker ook eens langs bij Heide City, dé koffiebar van Heide!

Laetitia en haar team maken met veel liefde pareltjes van gerechten. Het water staat je meteen aan de lippen. Geen betere manier om je dag gezond te starten!

Op stap in de Kalmthoutse Heide

Vergeet zeker niet voldoende water mee te nemen voor onderweg. Er zijn uiteraard geen drankgelegenheden in het park zelf, wel er rond. Op een zomerse dag kan het best warm worden. Zonnecrème en zonbescherming zijn dan geen overbodige luxe!

Gezien het natuurgebied ook brandgevoelig is, kan je best steeds even op voorhand nakijken welke brandfase er die dag van kracht is ( zeker in de zomer!). Meer info vind je op de website van natuur en bos.

Trek een foto van de routeplanner en volg de juiste wandelroute die jij uitkiest. Voor gezinnen met kinderen is een buggy niet meteen ideaal (gezien de zandgrond). Een draagzak is alvast een gemakkelijk alternatief!

Uiteraard houden kinderen ook wel van een uitdaging. In deze link vind je alvast enkele leuke activiteiten om met kinderen te doen!

Honden welkom!

Neem gerust je viervoeter mee. Honden zijn zeker welkom in dit natuurgebied. Let wel: enkel op 5 aangeduide zones mag de hond loslopen. Deze gebieden staan op de bezoekerskaart aangegeven met het symbool van een hondje in een blauw vlak. In de rest van het park dient de hond aan de leiband te blijven. Dit om zowel de natuur, andere bezoeker, grazers als je eigen viervoeter te beschermen.

Wandelschoenen aan

Met de zomervakantie voor de deur, kan je alvast beginnen plannen voor een leuke daguitstap of trip.

Las je deze blog en gaf dit je inspiratie? Trek dan zeker een foto van je uitstap en deel deze op je socials met de hashtag #aboutloveandtravel.

Een gedachte over “Op stap in de Kalmthoutse Heide

Geef een reactie