Porto met kinderen: Een overzicht van leuke bezienswaardigheden met kinderen

Citytrips: Je mag me er altijd voor uit mijn bed bellen! Ik hou van de vibe van een stad. Om gedurende enkele dagen te verdwalen door de straten met een reisgids, te lunchen of te aperitieven op pleintjes, culturele bezienswaardigheden te bezoeken of de sfeer op te snuiven tijdens een pauze in een park of op een bank. Tot 2019 liefst met zoveel mogelijk afgevinkte bezienswaardigheden. Jep, been there, done that…

Met een kind toch enigszins een andere ervaring. Misschien net dat tikkeltje rijker door het feit dat je jezelf niet voorbij loopt en mee vaart op het tempo van je kind. Maar anderzijds ook wel een pittige combi met een driejarige energiebom waar je kop noch staart aan krijgt 😅.

We geven hieronder graag een overzicht van onze ‘kindvriendelijke citytrip’ door Porto!

It’s port o’clock!

Naar Porto gaan zonder Port te drinken… Geen optie! Wanneer je de Luis I- brug over wandelt vanuit het centrum, kan je in Vila Nova de Gaia de téléferico nemen tot beneden. Daar vind je de bekendste Porthuizen van de stad. De téléferico op zich is al een avontuur voor kinderen. Bovendien geniet je zelf van een prachtig uitzicht over het water.

porto met kinderen téléferico

Eens beneden, wandelen we tussen een mix van marktkraampjes met zelfgemaakte accessoires en heerlijke eetkraampjes. Het speeltuintje vlak over wijnhuis Ramos Pinto viel ons meteen in het oog.

We kochten een lekkere lunch op de markt en aten dit op aan het speeltuintje. Feliz kon zich uitleven terwijl wij genoten van de Portugese sfeer rondom.

Tegen 13.30 u. besloten we een bezoek te wagen aan de proeverij bij Ramos Pinto. Terwijl Feliz, uitgeteld van het spelen, genoot van wat rust (en een filmpje🤫), proefden wij de heerlijke Porto. Win-win!

porto met kinderen vilanova de gaia

Na een leuke namiddag in Vila Nova de Gaia keren we terug met dezelfde Téléferico. Wat ons opvalt: Gezinnen met kleine kinderen worden hier op handen gedragen. Met de buggy mochten we meteen met de lift naar boven en hoefden we niet lang te wachten.

porto met kinderen bezienswaardigheden

Azulejos alom

Wat Porto nog zo charmant en authentiek maakt? De azulejos! Je ziet ze overal. De blauwwitte tegeltjes kan je onder andere terugvinden in het station van São Bento en aan de rechterzijde van de Igreja do Carmo. Zeker de moeite om een wandelroute uit te stippelen langs deze parels!

azulejos porto

Spelletjes ‘with a view’

Één van die verborgen parels in de stad: Rooftop Flores , een prachtige rooftopbar midden in de stad. Even klimmen door de kleine straatjes, maar écht de moeite! We hadden een gezelschapsspel mee voor Feliz. Dit in combi met een lekkere Porto en een aperitiefplankje: TOPCOMBI!

rooftop flores porto

Park with a view

Parken scoren ook steeds goed met kinderen. De groene ruimte in een stad zorgt voor een fijn evenwicht. Even geen duizend ogen nodig. Feliz krijgt de ruimte om zich uit te leven. In de ‘jardins do Palacio Cristal’ kan je genieten van prachtige uitzichten over de rivier Douro en de stad. Kinderen amuseren zich in het speeltuintje en er is voldoende schaduw tijdens warme dagen.

porto jardins do palacio crystal
selfie douro rivier porto

Plan een dagje strand!

Steden aan zee dragen mijn voorkeur. De afwisseling tussen stad en strand zijn een ideale combi. Ook met kinderen zo blijkt. We beslissen een dagje stad in te ruilen voor het strand.

Vanuit ons hotel staan we op een klein half uurtje met de bus aan de Atlantische Oceaan. We brengen een bezoekje aan Sea Life. We wisselen onze eigen interesses af met activiteiten voor Feliz. Al moet ik toegeven dat het strand een groter succes was dan onze toer door Sea Life. Laten we zeggen dat het weer één of andere fase was. 🥴

seal life porto

Na een pittige ochtend lunchen we op de boulevard van het strand van Matosinhos. Een gezonde lunch bij Picaba brengt ons wat rust. We trekken nadien naar het strand. In tegenstelling tot de Middellandse Zee is de oceaan helaas een stuk kouder. Niet getreurd. Feliz mocht het strandspeelgoed van een local gebruiken. En wij meteen gerust voor het komende uur (YAY!).

Porto met kinderen: Nog meer bezienswaardigen!

Dingen die we niet deden, maar zeker te overwegen zijn:

  • Breng een bezoek aan de Santo Inacio zoo
  • Huur een fiets en trek erop uit (eventueel met gids) bij Baja Bikes
  • Hop on Hop off bus: Boek een rondrit met de bus door de stad.
  • Boek een rondvaart door de Douro vallei
  • Bezoek boekenwinkel Om Livraria Lello (bekend door Harry Potter). Boek zeker tijdig tickets en wees geduldig 😜

Porto: Zet ‘m op je lijst!

Wij zijn fan van Porto. Portugal heeft ons aangenaam verrast. De gastvrijheid, de (kind) vriendelijkheid, de variatie qua toerisme. Wij komen zeker nog eens terug! De stad heeft zoveel te bieden.

Een gedachte over “Porto met kinderen: Een overzicht van leuke bezienswaardigheden met kinderen

  1. Leuke tips. Mijn man en ik zijn in 2023 20 jaar samen (5 jaar getrouwd), dus ik wou wel eens iets specialer doen dan enkel een etentje en zo’n citytrip naar Porto spreekt me wel aan. Ik ga nog proberen om mijn moeder te overtuigen om onze peuter een weekendje bij te houden, maar goed om te weten dat hij eventueel ook mee kan.

Geef een reactie