Paris: Een stad met charme

Ik bezocht Parijs al eens met school. Het waren regenachtige dagen in maart. Een stad ziet er helemaal anders uit wanneer het goed of slecht weer is. Parijs stond dan ook niet meteen op mijn verlanglijstje om nog een keer te bezoeken.

En toen moest een vriend van ons naar Parijs voor het werk. Een dagje over en weer naar Parijs met de auto voor enkele uren werk vond hij spijtig. Waarom er geen weekend van maken?

We gingen met z’n vieren op zoek naar een appartement en vonden dit opnieuw via Airbnb. Ben je benieuwd waar we zaten? Kijk dan snel hier ! Het appartement ligt op enkele minuten stappen van de metrohalte dichtbij La Défense. Er is eveneens een ondergrondse parkeergarage en het appartement is voorzien van alle comfort. Er is een aparte slaapkamer en een zetelbed in de living aanwezig. Ideaal voor 2, maar dus ook mogelijk met 4.

Vrijdagochtend, op een zonnige novemberdag, vertrokken we samen naar Parijs. Nog voor de middag stonden we aan de Arc de Triomphe. Er werden serieuze voorbereidingen getroffen voor 11/11. We waren zowaar even uit het oog verloren dat het die dag 100 jaar geleden was dat Wapenstilstand plaatsvond. Alle grote wereldleiders kwamen dit weekend naar …. Parijs.

We besloten meteen de stad te verkennen. En goed weer betekent: wandelen! We vertrokken langs de ‘Champs – Elysées‘ richting de bekende brug ‘Pont Alkesandre III‘ om vervolgens richting Eiffeltoren te gaan. Onderweg kwamen we fantastische gebouwen tegen zoals ‘Grand Palais‘.

 

Onderweg kregen we honger. Veel te lang gewacht en dan niet meteen in de buurt iets te zien voor eten. We sloegen een zijstraat in en kwamen onverwacht bij Apollon (Rue Jean Nicot 24) , blijkbaar één van de beste Griekse restaurants in Parijs. We kozen voor een pita: Goedkoop, snel en vooral lekker! Met een pita ‘uit het vuistje’ zochten we een bankje aan de Seine en genoten van ons lekkere, onverwachte, middagmaal. Het hoeft niet altijd typische keuken te zijn.

Een urenlange wachtrij hield ons tegen om de Eiffeltoren op te gaan, maar ook rondom hadden we een prachtig zicht. We trokken verder richting de trappen voor ‘Palais de Chaillot’ om enkele mooie foto’s te trekken. We waren duidelijk niet alleen. Meteen werd duidelijk wat het ‘Instagram’ leven inhield. Honderden ‘influencers’ lieten zich van hun beste kant zien, vaak in combinatie met dure merken om ‘de perfecte foto’ vast te leggen. Tja, niet meteen mijn stijl, maar een foto met de Eiffeltoren mocht niet ontbreken.

In de late namiddag namen we de metro richting Montmarte, een gezellige kunstenaarswijk in het Noorden van Parijs. Meteen een heel andere sfeer, een gevoel dat je enkele jaren teruggaat in de tijd. Aan charme zeker geen gebrek. Uiteraard kan je niet om de Basilique du Sacré-Coeur heen. Ofwel ga je via de trappen, ofwel neem je de funiculaire (die je in 90 seconden naar boven brengt). Je betaalt hiervoor de prijs van een metroticket.

We sloten onze dag af aan de bekende ‘Moulin Rouge‘. Het is altijd een droom van me geweest om ooit een show in ‘Moulin Rouge’ te zien, en toch, kreeg ik het ook deze keer niet over mijn hart om tickets te kopen. Een ticket kost toch gemakkelijk tussen de 100 en 135 euro per persoon (zonder diner!).

Dag 2, na een lekker ontbijt in ons appartement, vertrokken we met een gevulde maag richting Notre-Dame. Toen nog geen vuiltje aan de lucht. Helaas, 6 maanden later, kijk je naar het nieuws en zie je deze mooie Kathedraal in lichterlaaie staan. Persoonlijk vond ik de Notre-Dame niet per sé de mooiste Kathedraal, maar het is natuurlijk wel één van de bekendste, wereldwijd! Regen hield ons niet tegen om aan te schuiven om de Notre-Dame binnenin te bekijken (gratis inkom).

Na een lekkere lunch, tijd voor nog meer cultuur. Musée du Louvre, een museum waar je een hele dag kan rondwandelen, blijft me telkens weer fascineren. Na het lezen van de ‘Da Vinci Code’ van Dan Brown kijk ik met een heel andere kijk naar dit Museum. Eerlijk? Voor de ‘Mona Lisa’ moet je het niet doen. Een teleurstelling in vergelijking met alle andere kunstobjecten die je vooraf tegenkomt. Vooral de Egyptische kunst, alsook de Griekse en Romeinse kunstobjecten, blijven me bij.

Met pijnlijke voeten, en het museum maar half gezien te hebben, is het ondertussen donker buiten. We wandelen door de tuilerieën, richting Champs-Elysées, en beseffen dat dit zeker niet de laatste keer is dat we Parijs bezoeken. We komen ooit terug, in de zomer, om te genieten van al de mooie parken dat Parijs te bieden heeft. We horen in de verte sirenes en het wordt meteen duidelijk dat alle staatshoofden de stad doorkruisen voor het jaarlijkse belangrijke diner. Overal politie op straat, veiligheid boven alles. Voortdurend heb ik het gevoel een misdadiger te zijn, maar dit houdt me niet tegen te genieten.

We eindigen onze voorlaatste dag met een typisch frans lekkernij: Macarons! Ben je ook gek van Macarons. Stop dan zeker langs ‘Ladurée‘!

Zondag, onze laatste dag, trekken we richting Versailles, op 30 km van Parijs. Helaas wisten we niet dat onze staatshoofden er gingen lunchen… We staan voor een gesloten deur. We verlaten Versailles (en Parijs), en genieten in de auto na van een weekend vol plezier, liefde en vriendschap!

P.S. eind november ontdekten we dat dit blijkbaar de eerste citytrip was met 5! #Ikbenzwanger! #Littletravelerontheway!

Geef een reactie